Nieuws

Breinlab

Verwijzers vinden Breinlab

Verwijzers weten Breinlab nu ook te vinden. De vernieuwende aanpak waarbij gekeken wordt naar de kwaliteiten wordt als zeer positief gezien.

Breinlab

Thema avond groot succes

Op 1 juni organiseerde Breinlab een Thema avond over vrije tijd. Het was een groot succes! Na een interessante opening waarin theoretische inzichten werden gegeven, vertelde een deelnemer met autisme over de worsteling die hij ervaart met vrije tijd. Hij vertelde over hoe hij in zijn dagelijks leven de hoognodige ontspanning probeert te creëren. Dat was herkenbaar voor veel aanwezigen. Tijdens het gesprek dat volgde, zijn er verhalen gedeeld welke zorgden voor herkenning en soms juist ook niet. Waardevol waren ook de tips die de deelnemers aan elkaar gaven. Tijdens de borrel is er nog lang nagepraat over het thema en over andere zaken.

Breinlab

Start Breinlab

Op 6 april start Breinlab. Breinlab is de plek waar mensen met autisme en/of ADHD ontdekken hoe hun brein werkt. Van kennis en inzicht naar regie over het eigen leven en een gelukkiger leven. Breinlab biedt verschillende diensten om mensen met autisme en ADHD verder te helpen. Check de website om te zien wat Breinlab voor jou kan betekenen!

agenda

Thema avond

Thema-avond Vrije tijd

Een thema-avond waarbij iedereen welkom is om in gesprek te gaan en/of te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben over het thema "Vrije tijd".

Vrije tijd en ontspannen is juist voor mensen met autisme heel belangrijk. Het voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij kost immers veel energie. Vaak is het lastig om de vrije tijd in te vullen met dingen die je leuk vindt. Want wat vind ik nu eigenlijk leuk? En dan moet het nog ontspannend zijn ook. Hoe lastig is dat?
Tijdens deze avond staat de zin en de onzin van het invullen van vrije tijd op het programma. Elkaar inspireren en geïnspireerd worden zodat ook jij leuke dingen kunt gaan doen en op een manier kunt ontspannen die bij jou past!

De invulling van de avond is als volgt.
19.30 Inloop met een kopje koffie of thee.
19.45 Start avond met een inleiding over vroeg en laat diagnosticeren en de gevolgen/impact daarvan.
Na deze inleiding is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over het thema. Hierbij kunnen ervaringen worden gedeeld en tips worden uitgewisseld met elkaar.
Circa 21.00 uur Onder het genot van een drankje is er gelegenheid om met elkaar na te praten over het thema. Natuurlijk kan er ook over andere onderwerpen gesproken worden.

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt in verband met de voorbereidingen wel gewaardeerd. Aanmelden kan via: aanmelden@breinlab.nl

Thema avond

Thema-avond

Het onderwerp van deze thema-avond volgt snel

De invulling van de avond is als volgt.
19.30 Inloop met een kopje koffie of thee
19.45 Start avond met een inleiding
Circa 21.00 uur Onder het genot van een drankje is er gelegenheid om met elkaar na te praten over het thema. Natuurlijk kan er ook over andere onderwerpen gesproken worden

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt in verband met de voorbereidingen wel gewaardeerd. Aanmelden kan via: aanmelden@breinlab.nl

Thema avond

Thema-avond

Het onderwerp van deze thema-avond volgt snel

De invulling van de avond is als volgt.
19.30 Inloop met een kopje koffie of thee
19.45 Start avond met een inleiding
Circa 21.00 uur Onder het genot van een drankje is er gelegenheid om met elkaar na te praten over het thema. Natuurlijk kan er ook over andere onderwerpen gesproken worden

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt in verband met de voorbereidingen wel gewaardeerd. Aanmelden kan via: aanmelden@breinlab.nl

Kind en jeugd

Heb je zelf ADHD of autisme? Of ben je een ouder van een jeugdige met (een vermoeden van) ADHD of autisme? Breinlab biedt op diverse gebieden de zorg en begeleiding voor iedereen. Klik hieronder op het item dat jij en jouw kind verdienen!

Ouderbegeleiding

Je kent het misschien wel: ondanks jouw inspanningen lukt het maar niet om jouw kind te laten doen wat jij zou willen – ze te laten luisteren of loop je tegen boze buien aan Maak je je zorgen over hoe het gaat met jouw kind? Voel je je als ouder machteloos? Stop met piekeren en neem deze begeleiding met beide handen aan. Deze begeleiding biedt handvatten voor jou als ouder!

Ambulante begeleiding op school

Maak je je zorgen, omdat het niet lekker loopt op school? Of dreigt jouw kind zelfs vast te lopen? Of vind je het lastig om hierover in gesprek te gaan op school? Wij kunnen een passend advies en begeleiding geven om uw kind te ondersteunen op school.

Coaching

Als jongere wordt er steeds meer van je gevraagd door jouw ouders, school en medeleerlingen. Soms is dat lastig, heel lastig. Breinlab helpt jou door samen na te denken over verschillende onderwerpen.

Remedial teaching

Merk je dat jouw kind moeite heeft om het tempo van de klas bij te houden? Of raakt jouw kind steeds meer achter op het niveau van de klas? Breinlab heeft de kennis in huis om te onderzoeken hoe groot de achterstand is en hoe zo snel mogelijk weer op het gewenste niveau van de klas te komen.

Studiebegeleiding

Loop je vast in je opleiding of studie? Of overzie je het allemaal niet meer zo goed? Geen paniek! Deze individuele begeleiding zorgt er al snel voor dat je het overzicht over je opleiding/studie weer krijgt en maken we de achterstanden inzichtelijk.

Volwassenen

Coaching autisme (ASS)

Jij, als persoon met autisme, merkt dat er steeds meer van je gevraagd wordt door jouw omgeving. Soms is dat lastig, heel lastig. Breinlab helpt jou door samen na te denken over verschillende onderwerpen.

Coaching ADHD

Baal je er van dat steeds dezelfde dingen niet lukken? Wil je effectief met dingen aan de slag om te starten en dingen af te maken? Jouw coach is er om samen met jou hiermee aan de slag te gaan!

Studiebegeleiding

Stress over jouw opleiding of studie? Heb je enorme achterstanden en weet je niet meer waar te beginnen? Geen paniek! Deze individuele begeleiding zorgt er al snel voor dat je het overzicht over je opleiding/studie weer krijgt en maken we de achterstanden inzichtelijk.

Systeemgesprekken

Samenleven met autisme en/of ADHD is soms best lastig. Breinlab gaat samen met jou én de mensen die voor jou belangrijk zijn op zoek naar oplossingen die passen bij jullie situatie.

Psycho-educatie

Hoe komt het toch dat bepaalde dingen steeds opnieuw gebeuren? Waarom overkomen dingen telkens jou? Deze praktisch ingestelde psycho-educatie geeft jou inzicht in het waarom en helpt je jouw brein te begrijpen.

Scholen

TrainingenIn overleg kunnen er trainingen op maat gemaakt worden die passen binnen de scholen qua cultuur en aanpak. Mogelijke thema's zijn:

 • Autisme (ASS)
 • ADHD
 • Visueel leren

Ambulante begeleiding


Voor wie? Leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en leerkrachten/docenten.

Wat biedt Breinlab?
Het begeleiden van leerlingen met praktische tips om het onderwijs beter te kunnen volgen en de contacten met medeleerlingen en leerkrachten te verbeteren. Daarnaast biedt Breinlab inzicht aan docenten over de problematiek.
Daarbij geven wij tips en advies aan de docent om de leerling beter te kunnen laten functioneren, maar ook het meedenken met de school over een passend zorgbeleid behoort tot het aanbod. Breinlab kan in de klas een leerling observeren om een passend advies te geven ter ondersteuning van de leerkracht en/of de leerling.
Verder kan Breinlab, indien gewenst, aan “ronde tafelgesprekken” deelnemen en deze leiden – denk aan gesprekken met ouders, leerkracht, intern begeleider, zorgcoördinator en/of directie.

Kortdurende interventies


Voor wie? Leerkrachten, docenten en intern begeleiders/zorgcoördinatoren.

Wat houden de interventies in?
Een aantal ondersteunende gesprekken met leerkrachten, docenten en intern begeleiders om passende hulp te indiceren en de onderwijssituatie voor een zorgleerling te verbeteren.

Consultatie


Voor wie?
- Leerkrachten, intern begeleiders en directie
- Medewerkers van scholen, docenten en educatie professionals

Waar kunnen scholen op rekenen?
Soms zit je in een situatie waarin een school niet goed meer weet wat te doen om een leerling te helpen het onderwijs te laten of blijven volgen. Dat is voor zowel de leerling als leerkracht(en) en de school heel vervelend. Breinlab kan helpen om de situatie in kaart te brengen en te adviseren om weer succesvol verder te werken met de leerling.

Bedrijven

Als werkgever heeft u te maken met verschillende soorten medewerkers, zo ook mogelijk personen met ADHD of autisme (ASS). Dit vraagt een andere manier van benaderen voor een leidinggevende, maar ook van de collega’s. Wilt u de zorg aanbieden als werkgever? Breinlab verzorgt diverse soorten begeleiding:

Individuele begeleiding werknemers

Voor wie?
Medewerkers met (een vermoeden van) autisme en/of ADHD

Wat kan ik verwachten bij individuele begeleiding?
Samen met uw medewerker(s) onderzoeken we de mogelijkheden om een passende rol en taak binnen de organisatie te vinden. We gaan met uw medewerker(s) één of meerdere gesprekken aan om de situatie goed in kaart te brengen en eventuele knelpunten op te lossen. De werknemer geven we tips en ondersteuning. Zo zetten we hem of haar in haar kracht, zodat het werk met plezier en naar tevredenheid van zowel de werknemer, maar ook van de leidinggevende gedaan kan worden.

Jobcoaching

Voor wie?
Leidinggevenden
Medewerkers met ASS en/of ADHD
Collega’s van mederwerkers met ASS en/of ADHD

Wat kan ik verwachten bij jobcoaching?
Samen met uw medewerker(s) onderzoeken we de mogelijkheden om een passende rol en taak binnen de organisatie te vinden, maar ook de begeleiding voor hem of haar. Samen gaan we met uw medewerker(s) een of meerdere gesprekken aan om de situatie goed in kaart te brengen en eventuele knelpunten op te lossen. Met de leidinggevende gaan we indien nodig in gesprek om de mogelijkheden te bespreken om de werkaanpak, werkzaamheden of werkplek aan te passen zodat uw medewerker zijn werk goed kan uitvoeren. Zo krijgt u een goed functionerende medewerker, maar weten ook de leidinggevende en eventuele collega’s hoe ze kunnen omgaan met de werknemer met ASS en ADHD. Alle partijen weten wat ze kunnen verwachten.
Diverse zaken die aan bod kunnen komen, zijn:
- gesprekken met de werknemer en/of leidinggevende om oplossingen te vinden voor problemen
- de werkplek en de werkzaamheden optimaliseren
- overzicht aanbrengen in de werkzaamheden
- verbeteren van communicatie met collega's en leidinggevende

Trainingen

Breinlab biedt trainingen aan voor kinderen, (jong)volwassenen, werknemers en scholen. Hieronder alle trainingen op een rijtje.

Werkwijze

 • 1
  Afspraak maken
 • 2
  Intakegesprek
 • 3
  Evaluatie

Je start met een intakegesprek, deze is gratis indien een vervolgafspraak gemaakt wordt. Stuur gerust een e-mailbericht naar aanmelden@breinlab.nl voor het maken van een afspraak.

Tijdens het intakegesprek stellen we de doelen vast in een behandelplan waarin ook de afspraken worden gemaakt tussen jou en de specialist. Je krijgt het plan direct mee, zodat je over het behandeltraject kunt nadenken en bespreken met bijvoorbeeld je ouder(s) of partner(s). Je krijgt hier alle tijd voor die jij nodig hebt. Je kunt er vanuit gaan dat de aanpak geheel op maat is. Breinlab staat voor jou klaar!

Gedurende de behandeling wordt er regelmatig geëvalueerd hoe het traject verloopt. Heb je zelf vragen of opmerkingen? Geef deze dan door aan jouw specialist.

Over breinlab

Rene

Wie is eigenlijk de eigenaar en uw aanspreekpunt namens het team autisme en ADHD specialisten? Graag stelt Ilse Brinkman, eigenaar van Breinlab, aan jou voor.

Wie is Ilse Brinkman en wat is haar visie?
“Waar moet ik beginnen?!”, aldus de enthousiaste en toch ook wel serieuze Ilse! Vanaf oktober 2012 is Ilse gestart met het ondernemerschap, dit puur om kinderen te begeleiden bij het leren. Ergens in 2015 verbreedde zij haar diensten en is gestart met het begeleiden van volwassenen en ouders met hun autisme en/of ADHD. Ilse omschrijft zich in de volgende woorden: enthousiast, gedreven, deskundig, hoge eisen, wil het beste uit alles halen, positief, snel kunnen schakelen.

“Ieder mens is uniek en heeft vele talenten. Zo is dat ook bij mensen met autisme en ADHD. Ik zeg nooit autisten, want mensen met autisme zijn geen autisme, ze hebben het. Dit naast vele andere persoonlijke karaktertrekken, talenten en zo veel meer.”

Ilse licht toe: door de vaak hoge verwachtingen vanuit de omgeving en de maatschappij is het voor mensen met autisme en ADHD soms best heel moeilijk om te overleven in deze wereld. Kijk eens om je heen hoe ontzettend veel geluiden, bewegingen en geuren er zijn. Kijk eens naar wat je allemaal moet doen op een dag. Hoe vanzelfsprekend is dat allemaal? Wat doe je als iets anders gaat dan verwacht. Dan schakel je gemakkelijk over naar plan B. Wat bedoelt iemand nu precies met wat hij zegt. Meent hij dat of bedoelt hij eigenlijk iets anders? Is het nu een vraag of stiekem een opdracht? Juist deze dingen zijn nu zo lastig voor mensen met autisme en ADHD. Daar wil ik ze graag bij helpen. Samen onderzoeken hoe jouw brein werkt om samen op zoek te gaan naar oplossingen die passen bij jou, jouw gezin en jouw leven.

Kwaliteit gaat voor alles!
Breinlab staat voor professionele en bekwame specialistische begeleiding. Ilse heeft haar studie PABO afgerond, diverse cursussen rondom autisme en tot coach gevolgd, en ook nog de Post HBO opleiding Autisme specialist.

Voor Ilse geldt dat een traject pas afgerond is, als...
- iemand verder kan met zijn leven op de manier zoals hij dat zelf wil;
- iemand het leven kan leven zoals hij dat wil;
- en hij of zij vol zelfvertrouwen en kennis over zichzelf heeft, inclusief een doos vol handvatten.

Kortom, op het gebied van autisme, ADHD en onderwijs is iedereen bij Breinlab aan het juiste adres!

Waar staat Breinlab voor en waarmee onderscheidt Breinlab zich?
Breinlab is de plek waar mensen zelf op onderzoek uitgaan naar hoe hun brein werkt en hoe ze zelf de regie over hun leven (weer) kunnen pakken. De kern van het probleem snel vinden en daar direct mee aan de slag.

De cliënt staat centraal. Door kennis en ervaring kan Breinlab heel goed aansluiten bij dat wat iemand nodig heeft. Cliënten geven aan zich gehoord, begrepen en gesteund te voelen. Breinlab gaat uit van talenten en kwaliteiten. Deze zetten we in om iemand verder te helpen. De begeleiding is praktisch, zodat cliënten er zelf direct mee aan de gang kunnen om verder te komen in hun leven.

Breinlab staat voor betrokkenheid, maatwerk, oplossingsgerichte aanpak, talenten en toegankelijkheid. Door een persoonlijke en rustige aanpak gaat het team van Breinlab telkens aan de slag om jouw/jullie uitdaging aan te gaan.

Referenties

Customer Testimonails

Ilse heeft mij als coach geleerd mijn talenten te (her)ontdekken, maar vooral om mijn groeipotentieel weer te hervinden. Door haar rustige, praktische, positieve benaderingswijze en o.a. middels visualisaties/mind-maps op het white-board zorgde zij voor overzichtsherstel en uiteindelijk voor het weer opbouwen van zelfvertrouwen. Ik heb geleerd hoe ik op een passende/eigen manier mijn leven zelfstandig invulling kan geven, niet telkens over mijn grenzen heengaand. Het heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels een eigen levensvorm heb ontwikkeld waardoor ik eindelijk mijn wensen/dromen in vervulling aan het brengen ben, waarvan ik niet meer had gedacht, dat dit mogelijk zou zijn.

Daar waar overige professionals mij steeds weer overschatten, wist zij zo aan te sluiten dat de samenwerking echt resultaten op heeft geleverd die mij als mens verder hebben gebracht. Door haar hervond ik het vertrouwen dat er nog altijd groei en ontwikkeling mogelijk is. Als volwassene met ASS en een normale intelligentie kan ik haar zeer aanbevelen; zij levert maatwerk, heeft heel veel kennis/ervaring mbt ASS en ze weet eigenlijk altijd de juiste snaar te raken inclusief een uiterst prettige vleug humor.

Anna
Customer Testimonails

Een paar jaar geleden werd ik gediagnosticeerd met autisme. Ik heb aan de TU Delft gestudeerd, en daar had ik veel mensen met autisme om me heen. Ik had had alleen nooit verwacht dat ik het zelf zou hebben.
Terwijl ik nog aan het bijkomen was van de diagnose, heb ik Ilse Brinkman van Breinlab leren kennen als coach. In het beginnen hadden we wekelijkse gesprekken van anderhalf uur. Na een tijdje werden dat maandelijkse gesprekken.
Meestal bespraken we dingen waar ik tegenaanliep. Bijvoorbeeld:
Hoe behoud je overzicht?
Hoe houd je een planning bij?
Hoe ga je om met nieuwe klanten of collega’s?
Ik heb me er vaak over verbaasd, dat wat de vragen ook waren, Ilse altijd raad wist. Na een gesprek voelde ik me altijd beter: Eindelijk échte antwoorden, waar ik mee verder kon.

Mocht je een vermoeden van autisme hebben, dan kan ik aanraden om eens met Ilse te praten: Goede kans dat het je verder helpt!

Jeroen Strompf
Copyrights © 2017 All Rights Reserved by Breinlab.
info@breinlab.nl · 06-10996757